Sunday, March 27, 2011

GADOH..GADOH n GADOH LG!!

damn!!mmg aku x spatotnye taip mende nih kt sini tp...sape yg kesah ngn aku??ade ke org yg mampu nk dengo cite aku yg x besh..belog..belog...ko le yg paham n dpt aku lepaskan sgale yg aku pendam dlm ati...;( argfh!!!!!!!!!!!!

SABTU~ kami gaduh..sbbnye sgt buduh....seari bfore tu , JUMAAT ak da jnji nk msk utk die..so SABTU aku mintkkn die bwk aku singgah g kdai jap tp die ckp CEPAT SIKIT...mybe die x prasan...ati aku saket btol bile die ckp cmtu dgn suare die yg...arghhhhz! penyudahnye teros balek umah..aku plak tarek muke n x salam die..bg die mybe aku KUANG AJAR..die msg aku mende yg aku x expect ptg tu...adess..plu ke take serious sgt mende2 cmtuh???LASTLY..aku kne mintak maap...sume slh aku je punce...TNSION!!BAM!

AHAD ~ dah baik...cube nk wat cm biase tp ati aku saket!!!!
               mlm msg die tp die busy n ade big problem nk kne settle..die ckp aku kne fhm skarg aku bukan kne jage hti aku jek..aku kne jage hati die skali..K FINE...X MSG...men fb smpai 2 pg!!!!

ISNIN~ subuh2 msg die say morning.. XREPLY..accepted psl die ngah ade probs.. smpai opis bru pasan fon tertinggal...call die NK INFORM ENPON AKU TGL..X YH MSG N BLABLABLAB..MOOD HAPPY BTOL..PG2 KATEKAN....x pasan plak time tuh kol 8 suku n die ngah meeting..die angkat..n marah ngn ayat yg x bleh BLAH!!aku sure kwn2 die sume ade depan die time tuh..aku...mampu ); jek...tros matikan call..


sminit yg lalu~ MENCUBE JD YG TERBAIEK UTK DIE ...


Friday, March 25, 2011

CARA LAJUKAN SPEED BEROBEN YG NYAWE2 IKAN...


act aku ni x le bpe kaye..aku cume pkai maxis berokben jek utk surf internet..tu pon aku gune yg plg cikai..rm48 sbulan..huhu..tp slalu bulan2 msti kne charge smpai rm90 lbih gak psl aku ske topup2 quota..adek aku ni suke sgt mg'upload gmbo K-POP star kt fb die...tu psl speed jd sipot vavi nye move...sadis!!nape sadis??sbb bile turn aku nk upload gmbo brg utk online store jek die mule le hampeh  n kuo msg2 dr incik meksis mintk aku topup n topup n topup smpai aku x larat nk bayo n teros kne terminate ;(

aku pon dok search,surf, lost n faun kt google how to make my broadband speed too fast too furious eventho' limit die dh over the shadow..n thanks to incikbudakbotak for the tiptop tips yg die share tuh...
not bad le...xde le nyawe ikan sessangat :)

sape mau tau carenye leh terjah itu blog budak botak k..

REMINDER: kalo awl2 bulan n speed ngah laju toksah le wat k..wat time die nazak jek psl kalo wat awl bulan cepat over quota le de...

Thursday, March 24, 2011

INI REALITI BUKAN FANTASY

kali ni aku nk cite mende yg aku akn jdkn realiti...smentare nk mnunggu kol 5 ni ade beknye aku mngisi mase dgn menaip kt belog ni... psl ape ak taip n mls nk story verbal pasal kalo story verbal/ lisan bukan ade yg nk dengo pon...zam awl2 da surender dr mndengo angan2 mat jenin aku nih...sudah2!!kali ni bukan fantasi lg hokeh..kali ni btoi2 punye...JGN PANDANG KU SEBELAH MATA!!

4 april ni kn aku akn start kje baru aku kn..aku dengo kt situ bykkkkkkkkk overtime..kalo diizinkan aku nk kaot sume overtime yg de kt situ..psl ape aku rajen scre automatik ni heh??

sebabnye.....


1) aku nk pastikan aku bjaye dptkan lesen 3 bulan selepas aku kje kt situ..walaupon pasaan aku dah meluap2 nk wat lesen skang nih tp aku xde ongkos ke arah itu...(nyesalnye aku bjoli duit PTPTn dulu)..aku kompol2 wet pon x pnah nk ckop psl ade mende len yg perlu DIUTAMAKAN!! cheeeewahhhh

2) lepas raye taon nih aku bcadang (brangan lebih tepat) nk memandu kerete aku sendiri!!!kancil...saga...kelisa..kenari..kete 2nd...third hand...kete buruk..x kesah le ape pon jnji itu kerete ana yg punya...(ADE X KETE YG MONTHLY RM100 JEK?hihi :p)

Click to view the next image.

ni pon ok kn....?

kalo le aku amek kete kt ats nih monthly aku kne kuokan rm290..blom msok minyak lg tuh...
pastu nk cr wet utk renew ins n r/tax lg...

camne plak ngn azam aku nk menabong tiap2 bulan utk aku kawen taon 2014 nanti hek??
poning2...aku nih bukannye gaji beribu riban...

mane nk cr duit utk berjoli lg???adoiyaaii...

okei..GOT IDEA!!!

utk urusan keluarge, hutg piutag ptptn,medical n joli aku akn gune gaji aku :)
utk lesen..kete..minyak kete n saving utk kawen aku akn gune wet tepi aku..wet ot..niage dll la ye..

btol x??bernas x hek??

YA ALLAH..MUDAH2AN TERCAPAI LE HASRAT HAMBAMU NI YE...


p/s: ade yg ckp mmbazer jek aku nk pk bli kete..hey!! tau x aku amat memrlukan kerete sekarang ni!!!keperluan tau!!bukan kemahuan..huh..sush le g kje asek numpang org ..:(

Tuesday, March 22, 2011

CANTEK!!



mood: bosan je..mnghitung hari
theme: sesuci cinte kami..hahahha
motip gmbo di post: saje2..cuci mate...mkn gaji bute :p

Friday, March 18, 2011

SURAT CHENTA SKEMA UTK ZAM (YANG KEDUE)

assalamualaikum...wtpe tuh???hihihi

2.30 pg abg msg x dpt nk mek bel ari ni sbb tman zaid blek kg pkcik die ninggal kn???k xpe...bel soh mak amek...
k bye...

xde idea..

yg beno,
nabeeLot

PERSIAPAN KE OFFICE/JOB BARU

HAHAHAHA...nape aku rase tetibe aku nak gelak setan ea???ntah hek..biar la rahsie..kihkihkihkih..

nway...4/4/2011 nt aku akn mlgkahkn kaki aku ke tempat kje baru yg lbih dekat ngn umah aku + tempat kije zam... bedebo2 gak sebenonye psl aku x knal sape2 pon kt situ..mase g intibiu aritu, aku tgok staff die ramai le gak... miss yg interview tu siap pesan supaye jgn risau psl xde kwn tuh..mcm tau2 jek die ape yg dok blegar kt pale hotak aku..ade kwn or tidak x penting wt mase ni...x knal make x cinte kn..nt dh jmpe n kje bwh 1 bumbong baru le leh jd kwn :) sedapkan hti sendiri jek ni :p

so..sempena nk countdown smpai ke ari yg dijanjikan tuh..aku rase nk mempersiapkan diri aku dr segi mental n fizikal...aku nk mantapkan ktahanan badan aku n otak aku yg dah lame x servis nih!!

ape yg aku nk wt???

1) aku nk bli baju kurung baru ~ kije skang aku pkai unform n jeans jek so aku x pnah bli baju kurung baru sepanjang aku kje kt sini..stock bju kurung sedie ade pon singkat2 belake dah..

2) aku nk wt revision accounting ~ wlpon aku agk terror dlm akaun mse blajo dulu..hihi...tp aku haros terime knyataan yg 1 hape pon aku x hengat dh after mase mnjawab sudah tamat  mse final exm account 2 taon dulu
 :( jd aku kne le study smule..kredit..debit...pnyate...ability ..bla..bla..bla..

3) aku nk wat revision custom ~ killer subject yg x kill pon sebenonye...pebret subjek aku mse sem 5..sem 5 ke sem 6 hek..x pasti...tp segalenye dh bkubur di dalam robok baju umah aku..ptg ni nk gegor robok cr nota custom EN.NAZAR :) utk kje baru ni menurut kate HR tu aku akn dok FINANCE sebulan  dulu pastu bru transfer shipping...ak akn diletakkan bwh training staff 3 bulan...doakan aku BERJAYE mjadi PERMANENT staff..hahaha..mcm msok AF plak

4)nk bli stationary baru ~ aku hanye ade sebatang pen yg dibalut plaster n sebatang pen tanpe penutup jek di detik ini 3:29:10 p.m :(

5) nk jogging keliling umah pd hari sabtu ni ~ tgok gak pd muds aku..kalo rajen aku wat le yg ni

6) nk beli shawl baru ~ yg ni postpone dulu psl budget x bpe nk mngizinkan bulan ni :(

7) kasot baru ~ rasenye x perlu kot psl kasot yg ade pon ok lg :)

8) nk hapal sipir ~ aritu mse aku intibiu..aku telah ditanye ngn soklan math yg senag gile tp aku jd gugup n lost...ksudahannye aku di cop as BUDAK X APAL SIPIR..kecewanye!!! );

9)nk kuruskan bdn sikit ~KALO RAJEN..KIHKIHKIH

10)nk buat jamuan ringan kt surau sikit ~AKU BNAZAR UTK DAPATKAN KEJE NI :) TERIMA KASIH ALLAH..


P/S : to incik LOSER....maybe skarang aku belom jd jagung mengkal cm ko yg dah patot direbos kt pasr mlm (aku jagong mude ) tp aku akn pastikan aku dpt capai ape yg aku nk hokeh!!!bg aku 10 taon k...

I'LL BE BACK :P



last shout :KAHKAHKAHKAH...
AKU PUASSSSSSSSSSSSSSSssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssS!!!

Thursday, March 17, 2011

BEST SHOT



ihsan from najedzone























PRE-WEDDING VC

entry kali ni nk cite psl PRE-WEDDING VC..vc2 ni di CEKOT dr GREENAPPLE15 ..bleh le cntact kompeni ni  or...
bleh le cedok2 idea dieowg bg sesape yg nk wt vc nt ye :)
hihihi

 theme: noltalgic 60's.
song: KU IMPIKAN BINTANG






theme: SWEET + ROMANTIC
song : TERCIPTA UNTUKMU

Wednesday, March 16, 2011

POST FB YG AKU SUKE EPISODE 1

nway..smlm ak dok join comment kt pos akk ni...jd seronok plak..hahaha..lwk le bile time2 boring + stress kt opis..:)

NOTICE RESIGN

nway...smlm aku telah mndapat khabar gembire...gembire ke??? NOT SURE sebenonye..huhu

so..4 april ni aku akn mlapor diri kt cmpany baru..WAWASAN TEBRAU SDN BHD as shipping assistant..
ok le tu kn...dekat ngn incik zam..so bleh la die jd drebo aku ari2,...kwang...kwang..kwang!

so..kputusan nk resign dr cmpany yg aku kje skang bukn senag tau aku nk wat...bratos kali gak le aku wt ice breaking kt hotak aku ni..blom msok kne brainwash ngn akk n omak aku lg tu...

n akhernye...
DENGAN LAFAZ BISMILLAHHIRAHMANNIRAHHIM...
aku pon lygkan le resign letter yg aku tulis suboh td kol 6.05 a.m  gune tulisan tgn kt ats testpad SEK MEN KOTA MASAI (hadek aku punye) kepada bos aku :)


JGN TNYE NAPE AKU X TYPE SURT TU SCRE OFFICIAL K...
(mak kate mne leh gune harte mende cmpany..ink printer kt umah dgh bes so gune tgn je la.)

GUGUP + GEGEL+ LOMAH SEMANGAT  gak tu 


drama sebabak aku n bos aku

aku: KAK...SAYE NK RESIGN..
bos: hah?bile??dpt kje len ea?
aku:UMM..MAK SOH KEJE AREA PG...MSLAH TRANSPORT..MAL PLAK SEK SAKET JE KN..
bos:OK !


legaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... x kesah le ape yg mereke nk wat pas ni...aku rase legeeeeeee yg tramat skarang 
:)


p/s: JGN BIARKAN DIRI ANDA DIBELENGGU DENGAN MISTERI!!BERTINDAK!!

Tuesday, March 15, 2011

NGAJI KECEK KLATE

ari ni kawe dok ngaji kecek klate deh..saen kawe AYONGCHOMEYLOTEDARIKOTABHARU  yg bg tutorial nih.. enjoyce deh!!

UNIQUE OF TERMINOLOGY

Vocabulary :
Bokbong - spesis musang
Ttuyup - pepatung
Pok Kor - spesis mengkarung
Ike Kkhonge - ikan cencaru
Gelenyar,Gletah -mengenyam, getik
saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
mokte = rambutan
kuk/kok = sekeh
njja = tendang
x cakno = x hirau
nyaknyo = kesian
bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabdu))
debe/gedebe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
cuwoh = curah
getek/etek = juga
tepoh = langgar
tubik = keluar
SIAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
IDAK KO = cuma
WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.(biase nyer dlm
urusan perniagaan)
DEKPONG GAK EH = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth
enough)
belengas = melekit
klikpah klikpah = terpinga pinga
lipotey = x tetap duduk
nne’ting = melantun
caghok = sejenis alat untuk mengambil rumput untuk lembu peliharaan
kucing kerong= nama untuk kucing jalanan
pen’jer = bersamaan dengan bahasa kedah "ligan", jangan menapak atau pijak tempat yang sama.
To’ pok = bersamaan dengan tak empok, yakni 3 suku
N/Tipah= Nak kena pukul kat telinga, kepala normally lah, "ini bukanya nifas"
Sprong= adalah teropong atau meneropong
jinjeng= berjengkek2
nappa tawa= sia2 kena penampau (penampar/pelempang)
ser'ek= reda normally, ada kena mengena dengan hujan
po'ngoh= panas baran
taik tempek jubo=Anak2 terbiar
batang erong = batang hidung
kuro kaki=bahagian atas kaki
keror= memakan buah terutama buah mempelam dengan mengupas mengunakan mulut
n’go=goblok
babil = keras kepala
jaw'o= malu bertentang mata
kecen= mata buta sebelah
Pitih=duit/wang
Samah= $0.50


Kelantan + English?? = "Kelantalish"
Contoh:
POZEK (deposit),
RIZAT (1.result
NNEJA (manager),
ISTEK (estate),
SUWIH (switch),
MERKET (market), dll...
Poh opih (post office)
BhOKK (book)
rhoba (rubber)pemadam

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
manis LLETING - sangat manis
masin PPEGHAK - sangat masin
pahit LLEPE - sangat pahit
mase PPUGHIK - sangat masam
tawar EBER - sangat tawar
putih SSUEH - sangat putih
hite LLEGE -sangat hitam
biru KKETU - sangat biru
kuning NNEHE - sangat kuning
kenye BBONYAH - sangat kenyang
comel LLOTE - sangat comel
gemuk DDEBOK - sangat gemok
busuk BANGA - sangat busuk
hapok KOHONG - sangat hapak
nnakut/penakut apah - sangat penakut
cerhoh/cerah jheriloh - sangat cerah
jatuh celabok - jatuh mengejut
kuca hanya (suara mengidung sedikit) - chaos
gemok meto= sangat gemok
come lote= sangat comel (cute)
gelap gelemat=hitam legam
keras kekun = keras sangat
lembik lotek= lembit la (terkulai layu)
bulat rh'gote= bulat sangat
putih suih= sangat putih
hijau malo = sangat hijau
na’kut pahit= sangat takut
kenye se'eh = sangat kenyang
malah bangnga = malas sangat
kokse = sesuka hati dia jer…


Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik.. sounds romantis/manja2 gitu
Antaranya:
YAK BOKTE= lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan. ..lebih kurang "OK?",
GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "GAK"
HO’ (bunyi naik ke hidung sikit/dengung ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bukan?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMOKE = nanti kan
HOK ALOS = lebih kurang “alamak” or perkara/something yang dah terlajak kata/perbuatan
BAKPO = kenapa?
OLOH? = membawa makna “its just a simple matter, no need to bising2”
GHOLIK DOH = BASO DIO DOH = its destiny..tak ada pertikaian lg
MEKTOK = mek (pangilan manja anak dara) tapi dlm nada sinis kerana perasaan geram/marah + sayang
NAWOK = bohong

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat
Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau
sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat
tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:
CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok
air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"
(istinja).
CHETONG: cawan plastik
PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...
JEBO : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org
tua-tua masih guna perkataan ni..) Kalau silap dengar, lain
maksudnya.
NYOR KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair"
(ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut
juga!!
TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
marah.(begitu juga JATE...)
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang
luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK ...)Yang fresh
& manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan. .. cuba direct
translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,
ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!sprt gak perkataan
bujang(buje) membawa erti janda kalu di kelantan.
SIA = sembuh

Biasanya perkataan yang berakhir dengan`an',' am','ang' diganti dengan
`e'. cth :
Jangan = jange
Lengan = lenge
ayam = aye
Geran = gere,
Pisang = pise
Malam = male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jd lain lak.)

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan
boleh membezakan langit dengan bumi. Sekadar contoh,
Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya
disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA
(useless).Atau keliru diantara KECEK('ngenen' ) dengan KKECEK
(bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda
(makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid)tido lluar(tidur
di luar)

so itula tutorial kite ttg bhs kelantan..(kalu nk himpun bnyk lg)
penting utk 'orang luar' yg akan jadi sebahagian dari org kelantan..
 ·  · Share

Monday, March 14, 2011

JELES KE AKU??

salam selase...:) semoge hari selase ande pada hari ini mnjadi selase yg terbaik dr selase- selase yg sebelomnye...
 aku sgt tidak puas hati ni...bukan sebb keje...bukan sbb financial aku yg bagai telur di hujung tnduk..bukan jugak sebab aku x dpt nk smbg belajo..

aku tak puas hati ngn seorg insan bername...jeng..jeng..jeng...kecik!!!

sebab musabab aku jadi x pueh ati ngn die....
  1. die anto kepok getey  tgese2 smlm psl nk g koje..x sempat aku nk sembang..
  2. aku kn xde kdit...topupkn le aku nih..huhu
  3. aku bukk fb die pastu tetibe je aku jd saket ati...die chat ngn sumone yg aku DISLIKE!
aku rase aku ni jeles le...kcemburuan aku dh mlebihi 360 darjah dah skang ni...terok kn aku???hahahahha..

pd incik kecik....
YOU BETTER WATCH OUT HOKEH!!!

Sunday, March 13, 2011

BILE JIWE KOSONG

lagu nih membe aku PIZA TEMBAM yg dedicate pd aku kt fb..maybe ade pesanan tersirat yg die nk smpaikan kt aku...pza nih mmg da lme jd pndengar setia aku..sgale masalah aku lambak kn kt tine die,, dari mslah study..keje..cinte..duit...
semue die tahu..

even aku x knal die lame tp aku selese nk share sume tu ngn die..ntah ek...nape ntah


nway.byk kali dh aku dengo sbb mak aku ngefannnn berat kt MAHER ZAIN ni.siap bli cd original lg tuh
.tp yg version melayu ni skali 2 je dengo..tu pon cm x bape nk mnghayati n mek port sgt....

tp bile aku dengo btol2 lagu ni...mmg....mkn dalam...
biarlah aku mnanges sepuas hati sekarang..mmg byk kesilapan yg aku dh wat sebelum ni...n aku kne la tnggung akibat2  perbuatan aku tu..
.moge lepas ni semue  tercapai..
INSYAALAH..:)




ZAM DAH BALEK JB!!yeayyy!!

terime kaseh kpd sahabat lame INCIK FIFI PIPI KEMBUNG kerane mng'ASSUME' saye as GEDIXX...
i loikkkeeee hokeh..hehe

yippi...zam dh balek!!!!
pg td saye tipon die..die sudah tibe dr terengganu..skang ngah mngorok di umah sewenye di tmn scientex psl die kje ship malam daa.. (perlu ke aku nk mention sgale???) hehe...

tidak sabo mau jumpe...:)

nape la aku gedik bebeno ek? x abg2 btol le..huh

ZAM SEDANG MENUNGGU BAS


TERSILAP NAEK BAS PULAK...

NASEB BEK SEMPAT TUKO BAS....KALO X???HUHU


ZAM DH SMPAI JB!!
(zam kt toilet mase ni)

AKU HAPPYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!




Friday, March 11, 2011

REMOVE ZIONIS ON YOUR PC

act mende nih rmai dh buat..tp ade jugak yg x tahu...cthnye cm adek aku..akk aku..hehe

so..carenye..

  1. masuk My Computer
  2. Program Files
  3. Microsoft Office
  4. MEDIA
  5. CAGCAT10
  6. dan cari fail nie....J028592

ni le image nye..
MASHAALLAH..
berbagai care "MEREKA" gune utk sesatkan MUSLIM..

dan terus padam ...padam jgk dari recycle bin...jgn simpan!!ini adalah amanah kepada anda...sebarkan kepada rakan2 blogger2 yang lain.....jika kita sayangkan agama kita !!!


SURAT CHENTA SKEMA UTK ZAM (YANG PERTAME)




ke hadapan zam yg jauh di mate tp dekat di hati..

hari ni hr ke 2 zam ade kt tganu n bel ade kt joho...bel harap zam hepi jumpe mak..abah...adek...abg..akk ipo...n beby ammar..hari ni bel sehat jek...wlpon zam x tanye tp bel saje je nk bitau..zam sehat tak??zam dh mkn belom?? huh..smlm zam tido awl btol...bel baru nk ajk msg...sowi le bel reply msg lembap bebeno..bel ngah lyn cite antu kt tv3 le smlm..pastu cite MISTIK ALAM HITAM kt estero pulok...tu yg x pasan ade msg zam masok..ampun ye..:)

zam,
spnjg zam blek kg bel telah memakse mak utk amek bel balek keje..cian plak kt mak..tu la zam..bel dh soh zam ajo bel bwk kete tp zam xnk..skang tengok ape jd...??herm... td pg bel smpai opis...tibe2 tengok enpon mati xde bateri dh...charger  plak lupe nk bawok..dh x dpt nk msg zam..BEL SEDEY BTOL LA!!
ish..lamenye zam nk blek sini smule...bosan btol la..

smlm bel blek keje kol 6 suku..sbb mak tprgkap kt jem psl die lalu highway...tau2 je la kn higway pasir gudang bile petang2...pastu bel ajak mak g bli jagung beso kt tmn mawar rm2 tu..tp mak xnak..penat die kate...kempunan lg le bel...umm..nt zam blek sini kite g bli ea..bel blanje zam pulak kali ni..:)

umm....
ape lg ea nk taip??
k la zam....kalo bel type lg mesti bel nanges nt.. k..hepi holiday!!

yg benar,
bel  yg baekhati 

Thursday, March 10, 2011

TEKUN NASIONAL LOAN PART 1

after bebrape bulan bfikir care yg tbaek nk di buat..smlm aku pon mangAJUkan quest pd pihak TEKUN NASIONAL tu bout bisnes loan...mmg nk harap pd modal sndiri jek x kn jalan sgt bcoz AKU NI BUKAN LE ANK TOKEY BALAK..lg pon any bisnes mesti start ngn  PINJAMAN kn...


Nama : NUR NABILA BT SALIM
E-mel : ellen_slepet@yahoo.com
Nombor kad pengenalan (I/C) : 88012423XXXX
Nombor telefon : 01772668XX
Tajuk : Pertanyaan
Komen : saya tidak mempunyai lesen perniagaan  dan kini menjalankan perniagaan kecil-kecilan secara sambilan kepada rakan-rakan dan kenalan. Produk yang dijual termasuk makanan ringan, kain pasang dan sebagainya.Perniagaan ini hanya dijalankan secara 'direct selling' tanpa ada premis /kedai.
Disebabkan penerimaan yang memberangsangkan, saya bercadang untuk lebih serius dalam perniagaan ini dengan mengkhususkan penjualan  baju-baju untuk wanita. Bolehkah saya memohon pinjaman daripada pihak TEKUN NASIONAL walaupun saya tidak mempunyai lesen perniagaan?


and wlpon sesetengah pihak mengecam organisai ni ..for me...mereke sgt BAGUS utk BEGINNER mcm haku ni...FEEDBACK yg kite dpt pon cepat n x smpai bpe jam pon...

Salam Saudari Nur Nabila,

Terlebih dahulu TEKUN Nasional mengucapkan terima kasih di atas pertanyaan dan minat saudari terhadap produk TEKUN.

Bagi mendapatkan pinjaman modal perniagaan, saudari boleh mengemukakan permohonan ke pejabat TEKUN kawasan yang berdekatan dengan premis atau lokasi perniagaan. Alamat pejabat TEKUN kawasan boleh didapati di www.tekun.gov.my. Walaubagaimanapun, saudari mestilah memenuhi syarat kelayakan asas yang telah ditetapkan oleh TEKUN.

Syarat kelayakan asas seperti berikut:

1.Bumiputera dan berumur 18-65 tahun.

2.Mempunyai cadangan atau rancangan perniagaan usaha niaga yang  berpotensi dan berdaya maju.

3.Mempunyai lesen/permit/daftar perniagaan yang sah.
 (Pembiayaan di bawah RM 5000 tidak perlu Pendaftaran Perniagaan)
4.Mempunyai tempat/lokasi perniagaan yang khusus atau berniaga secara bergerak.

5.Terlibat secara langsung dan sepenuh masa dalam perniagaan.
 (Pembiayaan sehingga RM 5 000 boleh dipertimbangkan bagi pemohon yang
  berniaga secara sambilan)

6.Pembiayaan perniagaan sedia ada tidak melebihi RM 50 000.

Dokumen yang diperlukan:

1.Borang permohonan JPP2 yang lengkap diisi.

2.Gambar pemohon ukuran passport 1 keping.

3.Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan.

4.Salinan lesen/permit/pendaftaran perniagaan yang sah.

5.Gambar premis/tempat perniagaan.

6.Salinan buku simpanan/penyata bank

7.Sebut harga/cadangan pembelian perkakasan/peralatan/ubahsuai.

8.Salinan salah satu bil utiliti bagi premis atau rumah.

9.Salinan perjanjian sewa/surat kebenaran penyewaan premis (sekiranya premis di sewa).

Sebarang pertanyaan lanjut saudari boleh menghubungi Business Centre Ibu Pejabat TEKUN Nasional ditalian 03-9058 8550/03-9058 8999 atau 1-300-88-1277.

Sekian, terima kasih.



p/s: nk aply ke x nk ek....in DILEMMA :(

Wednesday, March 9, 2011

MY WEDDING'S HEEL


peh...entry kali ni tajok cm xnk mngncam plak kan..hehe..
mybe ade yg ckp aku kuat bangan..prasan n wteve... yg pntingnye  ADE AKU KESAH??
hehe..rileks...chill :)

nway..saje jek nk sharing..
ni la kasot pngnten idaman aku time aku kawen nt...auwww...bile tuh???
BIARLA RAHSIA...
HANYA ALLAH YG TAHU 
:)







chantek kn???tp tinggi btol??MAMPU KAH AKU?

<sape2 yg phm sile senyum dlm hati jek k>



PERSIAPAN RAYA 2011


so...skrg aku sdg mnyiapkan diri utk mmbuat psiapan utk raye akhir bulan 8 nt...hehe...bukn psiapan utk braye sakan...tp persiapan utk bisnes daaaa...

ade sape2 x nk cdgkan bisnes ape yg sy ptot wat mnjelang raye nt???
pecah pale aku nk pikirkan brg2 ape yg nk dijual...nk dipadankan lg ngn modal yg terkumpol ni...ummm

stelah mlakukan BRAIN WASH..SKIN HEAD.. n  BRAIN STORM...TIMBUL lah bberape idea yg aku rase ptg ni gak sy nk ktengahkn pd LEMBAGE PENGARAH iaitu mak aku terhenta n bf aku yg tercute...doakan mereka bsetuju ye :)


BAJU KURUNG COTTON
~mmg ade dlm top list ni...aku lom sempat nk g survey arge psl kje je ari2..tp  mase aku tgok kt KOTA TINGGI taon lpas arge die mmg cun la..arge retail jek dh cun ape lg kalo aku borong kn???



SATIN SHAWL inspired HANA TAJIMA
~ hah...kalo ak nk bli direct dr HANA TAJIMA ni  mmg agk x mampu le kn.- harge kos + untong+ overdraf gerenti aku rugi nye nt..so mmg dh lame dh trawang2 kt pale hotak aku yg agk gelige ni nk soh mak aku jaetkn sjibik cm ni..BUKAN COPYWRITE k..just INSPIRED jek..hehe..kalo mak aku x nk pon xpe..:( aku leh upah cousin aku sbb die mmg tukg jaet thandal kt kg aku pon..bleh gak aku tulun die cr wet lbeh kn..baek tau aku ni..

shawl tu nt aku namekan ALISHA'S SATIN ins HT..
NK JUAL NGN HRGE YG BPATUTAN...
x mbebankan le mksodnye :)


.

SEGALE JENIS KEREPEK
~ hah...idea ni mmg dr bf aku yg mmg suke sgt borong kepek time nk raye...
BIOR LA DIE YG HANDLE..


lg ape ea???aku dh KEBUNTUAN....

HURMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Tuesday, March 8, 2011

KETAHUI NAJIS ANDA..

entry kali ni ak cedok dr sorg blogger...CIKMISI
dh 2 ari ak mngeluarkn najis yg agk pelik..ade le mirip2 INCREDIBLE HULK punye.hehe...jgn wt muke geli k...steady..steady...aku cuak gak mse nmpak colour die cmtu???org kate org nk mati kuo najis colour tu..
huk..huk..huk..
aku pon dgn pntas (sminit yg lalu) dok search le kt GOOGLE ape la pnyebab kes ni blaku pd aku...
aku = plaintif
najis= defendan

JAWAPANNYE...

NAJIS HIJAU (hijau pucuk pisang pon bleh ni)
  • makanan atau hasil nyahtinja terlepas ke usus kecil dalam jangka masa yang sangat singkat daripada masa sebenar sebelum ianya sempat bertukar dari hijau ke coklat pertengahan. 
  • Biasanya berlaku disebabkan oleh cirit-birit,penggunaan ubat sembelit,kesan sampingan daripada ubat,jangkitan kuman di dalam usus,penyakit Crohn,ketidak hadaman,Ulcer pada kolon,penggunanan atibiotik, dan juga kanser.
  • Pengambilan mnakanan tambahan (supplement),seperti alga,chlorophyl,dan zat besi (selalunya terdapat dalam produk spirulina), juga boleh menyumbang kepada najis hijau.
 huwaaaa....cuaknye aku..mybe 2 ari aku asek mamam je..smpai x sempat2 kwn tu nk hadam...ari ni nk diet le.. huhu..pdhal td dah sebat nasi ambeng sbungkus :P

LAIN2 KATEGORI WARNE>>>>>>

NAJIS NORMAL
(harap-harap najis anda..hehe) bewarna coklat pertengahan dan keluar dari dubur dengan lancar,selesa,dan tanpa perlu terlalu kuat meneran.Najis yang normal diibaratkan seperti ubat gigi dan berukuran lebih kurang 4 hingga 8 inci panjang.Najis tersebut mestilah jatuh mencercah gigi air secara lancar dan perlahan (jika anda membuang air besar di dalam semak kat belakang rumah tidak boleh diambil kira..haha).

NAJIS WARNA PUCAT DAN AGAK KELABU ( MCM NAJIS ANJING..HEHEHEHE)
Ya,percayalah ianya najis manusia dan empunya najis seperti ini bukanlah serigala jadian.Najis yang berwarna kelabu sebenarnya disebabkan oleh kekurangan garam hempedu (bile product).Bahan yang dirembeskan daripada hempedu ini sebenarnya memberi warna kepada najis anda (coklat pertengahan).Selalunya penyakit seperti,pembengkakan pada saluran hempedu,batu dalam pundi atau saluran hempedu,jangkitan parasit (giardia),hepatitis,pembengkakan pada pancreas yang kronik,atau parut pada hati (cirrhosis).

NAJIS KELABU a.k.a GREY  (hihihi)
Najis kelabu ini selalunya kelihatan berminyak,bersinar, terapung macam kapal Titanic di dalam air dan mengeluarkan bau yang busuk.Hal ini disebabkan kerana najis ini mempunyai tahap kandungan lemak tidak hadam yang tinggi (tapi najis ini tidak gemok..gelak la,kelakar ni!!).
Selain berwarna kelabu,najis yang mempunyai kandungan lemak tidak hadam yang tinggi (najis gemok..haha..da la..xlawak pon) mempunyai sifat yang lembut (bukan pondan tau!!) dan berbau busuk.Ianya mudah terapung dan selalunya melekat pada mangkuk tandas dan agak sukar ditanggalkan (sangat degil…si gemok busuk yang lembut dan sangat degil..cara saya mengingat najis jenis ini).Najis ini digelar ’steatorrhea’ oleh golongan-golongan pekerja perubatan.

K...LAIN2 COLOUR SERCH LE SNDIRI K.. HAL2 MCM NI MYBE CERTAIN ORG ANGGAP REMEH OR YUCKKKSS... TETAPI KETAHUI LA...PUNCA PNYAKIT KBYKAN BRASAL DR KOTORAN KITE :p




BELANSUNGKAWA..

belasungkawa (btol kn i spelling) a.k.a TAKZIAH..

even...kite sering bdoa utk dptkn sumthing..namun ALLAH yg tentukan sgalenye...dan DIA tahu ape yg ditentukannye tu baik dan mampu kite sbg manusia dan hambaNYA utk terime..

so...our planning to celeb this year nye 1ST day raye together wf ALISHA x tercapai..huhu...
at first akk aku..roger n lisha mmg cdg nk raye umah mak psl akk tgu ari utk mletop je awl2 raye tu...tp smlm after made check up, doctor ckp x leh teroskan...ade sikit probs n kndungan x xde pkembangan..N akk perlu cuci.. we all sgt2 tkilan but x pe la...xde rezeki...ALISHA pon kcik lg...

semoge BIDADARI-BIDADARI SYURGA itu akn merindui keluarga kami coz WE MISS YOU TWO!!


p/s: anway...bidadari itu TWIN :)
2 PENYELAMAT KECIL utk akk..

Monday, March 7, 2011

PARTY LIAR...

anyway...entry yg aku nk type ni xde kaitan lsg ngn title ats nuu...
skang 8/3/2022...OPSS...advance sgt plak..8/3/2011..jam pkoi 3:30 p.m mnandekan lg sjam sengah je jam punch card tu nk munyikk...
adoiiyyaiiii...very2222 sgt the BORING...nothing to do!!sume kje dh wat...except filing some doc yg mcm segan2 nk msok file tu..xpe..aku bg can dulu kt mereke utk hirop udare segar...hihi..
pnyakit kmalsan ni mmg slalu je mnyerang n mrasok sanubari aku tauu..lg le time desperado @ tngah2 buln nk tgu gaji next month muncol ni..huishhh...

hah...baru ingt..sbenonye aku nk cite yg aku nk aply utk wt sijil guru tabika KEMAS....even org2 mngangap aku BUAS thp KARMA tp aku x pnah lg di dkwa mlakukan kslahan mental.fizikal.jiwerage pd knk2..so dengan ini aku mngaggap aku LAYAK utk dinilai oleh juri2....aku akn IGNORE, DENY, DELETE , SPAM,dan menTRASHkn sape2 yg ckp aku x lyk utk aply...hokeh!!mereke sume kaki FITNOH!aku rse aku sesuai jd cikgu lg2 utk PRE_SCHOOL ni...aku kn cute...cool..pndiam..hehe

doakan aku bjaye ye..:)

salam sayang,

bakal cikgu tadika :)

p/s: murid ptame aku~ALISHA MIRZA...
mule bertape: 6 mei 2010
kemahiran terkini : WRESTLING

Saturday, March 5, 2011

JAWAPAN UNTUK KEKECEWAAN SAYE..

5:13 P.M
4/3/2011
saye selalu mengeluh...
kenape saye tak dapat ape yg saye nk capai??pdhal saye boleh mencapai jike diberi peluang..
kenape saye maseh ktinggalan berbanding yang laen??pdhal saye slalu berusaha untuk setanding mereke..
kenape saye nyaris putus ase bile diuji??pdhal saye dididik supaye cekal...
PELAJARAN..
PEKERJAAN..
CITA-CITA..
PERCINTAAN..
KELUARGA...
hari ini saye akhirnye bertemu dengan segale jawapan terhadap kekecewaan..keputusasaan...kesedihan dan kegagalan saye selama 23 tahun saye bernafas di muka bumi ALLAH...


Soalan pertama : Kenapa aku diuji?

Quran menjawab : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja
mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut  ayat 2-3).

Setiap ujian yang ditimpakan oleh Allah S.W.T. kepada para hamba-Nya sebenarnya Dia ingin mengurniakan sesuatu ganjaran yang lebih besar dan lebih baik. Allah S.W.T. akan menghapuskan dosa-dosanya dan memberi ganjaran pahala yang besar. Di hari akhirat nanti tidak ada balasan yang lebih baik melainkan mendapat balasan syurga.

Soalan kedua : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui".
(Surah al-Baqarah  ayat 216)

Sseungguhnya sesuatu perkara itu hakikat sebenarnya Allah Maha Mengetahui. Baik atau buruk sesuatu perkara itu ianya adalah di dalam ilmu Allah. Yakinilah jika sesuatu doa atau hajat tidak ditunaikan-Nya ada sesuatu yang lebih baik akan diberi Allah S.W.T. sebagai penganti apa yang kita hajatkan. Jika tidak dapat di dunia, nanti di hari akhirat Dia akan memberkannya kepada kita, oleh itu berbaik sangkalah kepada-Nya.

Soalan ketiga : Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab : "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya".
(Surah al-Baqarah ayat 286)

Allah S.W.T. Maha Mengetahui kemampuan kita sebagai hamba-Nya yang kerdil, oleh itu apa sahaja yang berlaku keatas diri kita sebenarnya masih dibawah kemampuan kita untuk menghadapinya. Anggaplah sesuatu ujian itu dengan fikiran yang positif dan cubalah renungkan bahawa terdapat orang lain yang lebih berat menghadapi ujian daripada kita maka dengan itu akan terasa beban yang ditanggung akan menjadi lebih ringan.

Soalan keempat  : Kenapa kita rasa kecewa?

Quran menjawab : "Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman".
(Surah Ali Imran  ayat 139)

Yakinlah sifat orang mukmin tidak akan rasa kecewa atau putus asa kerana orang mukmin akan sentiasa reda dengan Qadak dan Qadar. Jika kita merasai kita mulia di sisi Allah S.W.T. kerana kita orang yang beriman dan bertakwa maka akan hilang perasaan negatif ini.

Soalan kelima : Bagaimana harus aku menghadapi kesusahan ini?

Quran menjawab : "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk".
(Surah al-Baqarah ayat 45)

Benarlah saranan Allah S.W.T. bahawa sifat sabar dan sentiasa mengerjakan solat wajib dan sunat akan membantu orang mukmin ketika dia menghadapi ujian dan kesukaran dalam hidup. Dia akan melapangkan fikiran kita dan melepaskan daripada segala kesusahan ini jika kita istiqamah dengan bersabar dan menjadikan solat kerana solat adalah doa dan munajat para hamba kepada Tuhannya.

Soalan keenam : Kepada siapa aku berharap?

Quran menjawab : "Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal".
(Surah at-Taubah ayat 129)

Tidak ada tempat lain untuk kita bergantung dan memohon pengharapan hanya kepada Allah S.W.T. yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Tuhan yang mengkabulkan segala doa dan permintaan.

Soalan ketujuh : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab : "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka".
(Surah at-Taubah  ayat 111)

Tidak ada balasan yang paling berharga yang di miliki oleh manusia yang bertakwa melainkan balasan syurga seluas langit dan bumi. Semua ujian yang dihadapai tidak akan sia-sia kerana Allah S.W.T. telah berjanji akan memberikan balasan syurga kepada siapa yang sanggup berjihad dijalan-Nya dengan harta, masa dan nyawa semata-mata mencari keredaan-Nya.

Soalan kelapan : Aku tak tahan dengan ujian ini!

Quran menjawab : "...dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir".
(Surah Yusuf  ayat 12)

Orang mukmin tidak akan putus asa dengan rahmat Allah dan sentiasa bersabar dengan ujian yang melanda dirinya kerana sifat orang yang putus asa adalah sifat orang-orang kafir.

Soalan kesembilan : Sampai bila aku akan merana begini?

Quran menjawab : "Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan".
(Surah al-Insyirah ayat 5-6)