Wednesday, February 16, 2011

2ND DAY DIET ATKIN~ 17/2/2011

hari ni inshaallah akn lbeh baek dr semalm...ehehe..bgn pg..mandi2...bedak2.. dh sesiap...


6.50 a.m~ minom teh o suku gelas ngn mkn sekeping roti...mls da nk kire car...baru2 nk start ni aku rse lbeh bek aku MNGURANGKAN bukan MENGELAK teros kn...


smpai tmpat kje aku bace paper dulu....kasi msok info sket otak ni after brainwash mase tido smlm...pastu lyn fb jap...wt kje sikit2...cm biase mkn gji bute..ape la nk jd aku ni..huhu


9.30~ mkn bihun putih dlm 5 suap jek...+ aym goreng part  dade... pas mkn rse cm nyesal plak tp x nk la peristiwa smlm brulg kmbali kn..huhu..


12.30~ minom 1 gelas plain water then tidozzzzzz


1.30p.m~minom plain water n mngadap fb n wat kje sikit2 smpai la la ni...


ari ni dh bjnji pd diri sendiri xnk mkn ubat XXX tu lg...rase cm MEMBUNUH diri plak...huhu...

1ST DAY ATKIN DIET~ 16/2/2011

bgn pg dengan sgt bsemangat...sebenonye lately sgt mls pegi kje...rase nk bsenang-lenang je kt umah..huhu
ari ni 1st day aku amlkn diet atkin ni..so..PASTI BJAYE!!!

8.30pg~ minom plain water je..segelas...x sempat nk bli bekpez td pasl ciksam da smpai...huhu

wt kje sikit...on9 fb..mkn gj bute..tup2 lunch hour dh...ape lg...mdropkn diri kt bilik smayag...tido time!!!

1.20p.m~ minom milo O...ade la dlm suku cwn...gile punye diet ni..nk kurus la katekn...huhu...

sambung2 keje...pastu..mcm ade satu angen pus2 naek ke otak...aduh...x bleh thn ni...hukhuk...
amek la pil XXX tu...mkn sbijik...ingt leh la thn upenye...adoyai...mcm dh BLARI KE LANGIT dh ni....rase cm nk pengsan + overdose dh ni..tp wt2 cool je...dh nk blek dh pon...thn2...grrr... (mase ni tbayang aym goreng)

slame 8 jm kt tmpt kje: CARB= 0 gram... (sgt2 tidak sehat...dr atkin tau ni naye aku kne bambu)


5.15p.m~ blek kje...aiyo...jammed plak ade eksiden...bdesing kpale otak aku.....sabo2 jgn pgsan lg...

5.40 p.m~ mak dh tgu kt c.m....say babai to ciksam..x larat nk bckp...xde mud nk dukung alisha...pnt sgt la kunun ni...

6.00p.m~ sgah psr mlm jap..kne dukung alisha plak sbb beby mls..peh.die bleh bgelek jln kt depan tglkn aku..angen da smpai ke pangkal rmbot ni...tgl mintak sembo je..tp wat2 thn...kus semangat alisha ni...time ni la ku rse dak kcik ni cm da tembem..hehe.. kedai aym goreng tu ats bukit plak..adoiii...bygkn la ape aku rase..mcm nk pitam gile...dak jual aym tu leh slow bebeno plak nk pulang balance...aku mate cm nmpak x nmpk je dh....pastu turun bukit......laju sikit tp thuyung-hayang...beby bli taufufa..mse ni aku memg dh x leh nk thn lg..aku tglkn je beby sorg..aku tros dukong lisha g kt kete mak...

6.30~bluerk.....muntah PERTAMA di hari PERTAMA ak DIET!!
kuo air2 je..mak bebel2..angen pus2 automatik lesap bile aku munth tu...ak pndg tepi..beby nga gelek2   bwk jagung..aym...n taufufa...huhu

6.40~ smpai umah...bareng jap..pastu bpikir kt otak ni...xkn xnk mkn lsg kot..kang kurus x sempat jd arwah la plak aku ni...aku pon amek pinggan...amek nasik...sendok smbal tumis dlm kuali n mkn ngn aym goreng yg beby bli tu...nyum2...NIKMAT... 

nasi x smpai suku: 20 g car
aym goreng: 0g c
smbal tumis: ???

pas mkn rileks tgok tb.....pkol 7.30 mandi...solat...rehat2..minom teh o then ngoroks!!!!

p/s: 23 taon aku mngadap nasik...sehari nk bpisah trase perit btol..sob...sob...

ATKIN DIET

nway...trase mau mncube diet ni plak...setelah mngstresskn diri mngadap ubat2 yg x mnggalkan sbarang effect yg gileeeeeeee mmberangsangkn...:( mngabehkan wet aku jek ade la..huhu).. idea diet ni tcetus bile tgok sorg membe Fb yg amalkn n bjaye men' NYAH' kan beberape belas kilo lemak dlm bdn die.....fuiyooo..truje btol!!



Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 

4 peringkatnya ialah:

1. Induction (permulaan dan pengenalan) � 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance


mase 2 Minggu Induction: 

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal…
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Boleh Makan:
1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis…
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun…
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…
9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet…
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 7 malam. Jangan ponteng makan!

p/s: BLEH KE AKU NI???



Tuesday, February 8, 2011

PENGANTEN PALING POPULAR!!


YUCKSSS...GELI!!










MESIR DAN KITA

seruan LA ILAHAILLALLAH
warga hidayah di minta
untuk solat hajat dan mendoakan
kesejahteraan mesir
dan rakan-rakan seislam kita di sana,
DEMI KEAMANAN MESIR
DAN
KEDAMAIAN UMMAH